Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz przepisów, które urozmaicą Twoje grillowe menu? Mamy coś w sam raz dla fanów mięsnych dań. Czeka na Ciebie pomysł na pyszną, soczystą i aromatyczną karkówkę, którą przed włożeniem na ruszt warto zamarynować w soku jabłkowym, musztardzie i sosie amerykańskim BBQ WINIARY. Odkryj to danie i przygotuj je razem z nami.
Karkówka z grilla w sosie BBQ
Karkówka to mięso, które bardzo często wrzucamy na ruszt. Przygotowane w odpowiedni sposób jest aromatyczne, soczyste i pełne smaku. Żeby tak się stało, warto ją wcześniej zamarynować w przyprawach i odstawić do lodówki min. na godzinę. Mięso może też spędzić w lodówce całą noc – wtedy jeszcze lepiej przejdzie smakiem przypraw.
Jak przygotować karkówkę z grilla?
Przygotowanie naszej karkówki z grilla nie sprawi Ci problemu. Wystarczy, że pokroisz mięso na plastry, rozbijesz je i zamarynujesz. Po wyjęciu z marynaty karkówkę wrzuć na ruszt i grilluj przez ok. 20 minut, co jakiś czas obracając. Gdy mięso będzie gotowe, odłóż je, żeby przez chwilę odpoczęło. Karkówkę z grilla podawaj z dodatkiem ulubionych sosów, np. z sosami WINIARY oraz z grillowanymi warzywami lub surówkami.
Karkówkę lekko rozbij. Zamarynuj w przyprawach, sosie BBQ WINIARY, musztardzie i soku jabłkowym.
Wstaw do lodówki na min. 1 h – do zamarynowania.
Smaż na rozgrzanym grillu przez 20 min, co jakiś czas obracając karkówkę.
Gotową karkówkę podawaj z ulubionymi sosami, np. sosem BBQ WINIARY.
Marta