Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kotlety mielone z pieczarkami w środku to prawdziwy klasyk. Pieczarki sprawiają bowiem, że mielone mięso pozostaje soczyste i aromatyczne. Jednak pyszny pieczarkowy farsz doskonale sprawdza się również jako baza do kotlecików bezmięsnych. Podsmażone pieczarki połączone z cebulą i gotowanym jajkiem na twardo łatwo formują się w owalne kotlety, które wystarczy panierować i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Aby ta wegetariańska potrawa nabrała charakteru, trzeba zadbać o jej odpowiednie doprawienie. My proponujemy połączenie aromatycznego czosnku i wyrazistego sosu sojowego, który świetnie podkreśla smak pieczarek.
Jak zrobić kotlety z pieczarek?
Pieczarki stanowią bardzo ważny element diety wegetariańskiej. Istnieją setki przepisów na pieczarki panierowane czy pieczarki faszerowane. Te wyjątkowo łatwe w obróbce grzyby trafiają także do dań z mięsem, jako składnik sosu czy farszu. Najlepiej znane są natomiast kotlety mielone z pieczarkami w środku. Kto zna ich smak, łatwo może wyobrazić sobie, jak smakować będą także wegetariańskie kotlety z pieczarek i jajek. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Umyte i drobno pokrojone lub starte na tarce grzyby, wystarczy podsmażyć na patelni z dodatkiem posiekanej cebuli i masła, które nada pieczarkom wyjątkowego aromatu. Podczas odparowywania grzybów należy ugotować na twardo jajka, które również drobno kroimy lub ścieramy na tarce do masy na kotleciki. Kiedy wszystko jest gotowe, wystarczy połączyć ze sobą składniki i przyprawić całość do smaku. Konieczna będzie przede wszystkim sól, ale zalecamy dodać do jajek i pieczarek również sos sojowy, sporą ilość pieprzu, zmiażdżony czosnek oraz posiekany szczypior. Aby całość dobrze formowała się w ładne kotleciki, do masy wbijamy też surowe jajka i dosypujemy trochę bułki tartej, w której później obtaczamy kotlety. Na koniec wystarczy obsmażyć je na oleju na złoty kolor.
Z czym podawać kotlety z pieczarek i jajek?
Kotlety z pieczarek i jajek mogą zastępować kotlety mięsne, stanowiące bazę codziennego obiadu. Dobrze więc serwować je wraz z ziemniakami i ulubioną surówką. Jeśli kotleciki będą wydawały się zbyt suche, warto przygotować do nich prosty sos. Smak pieczarek najlepiej podkreśli sos serowy lub śmietanowy. Kotlety z pieczarek dobrze sprawdzą się również jako kotlety do wegetariańskich hamburgerów. Można podawać je w opieczonej bułce z sałatą, pomidorem i sosem na bazie majonezu. Jeśli w każdym kotleciku ukryjemy kulkę sera mozzarella, zyskamy nie tylko pyszny, ale również efektowny posiłek z niespodzianką w środku, a same kotlety będą bardziej wilgotne i kremowe.
Jajka ugotowane na twardo obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone lub starte na tarce pieczarki i smażyć do odparowania wody, ostudzić.
Do startych jajek dodać pieczarki, posiekany szczypiorek, surowe jajka, 3-4 łyżki bułki tartej, zmiażdżony czosnek, sos sojowy.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Z masy formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.