Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Większość z nas miała okazję w czasie swojego dzieciństwa spróbować makaronu z serem na słodko. Ta nieskomplikowana potrawa z pewnością zachęci do jedzenia nawet największego niejadka. Dorosłym z kolei przypadnie do gustu jako ciekawa alternatywa dla tradycyjnych słodyczy.
Poza tym makaron z serem na słodko to jedno z tych dań, które wpisuje się w modny nurt „zero waste”. Możesz wykorzystać do tego dowolny makaron, jaki został po innym obiedzie oraz biały ser – wystarczy 30 dekagramów.
W misce rozgnieć i wymieszaj biały ser, śmietanę, cukier i Cukier Wanilinowy WINIARY. Po ugotowaniu makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu odcedź go i wymieszaj z serem. Danie smakuje zarówno na ciepło i na zimno. Idealnie nada się do niego makaron świderki, ale z powodzeniem możesz wykorzystać też penne, wstążki, czy rotelle o ciekawym kształcie, który szczególnie przypadnie do gustu dzieciom.
Wśród niewątpliwych zalet tego dania należy wymienić łatwość jego przygotowania. Nie zajmuje to więcej niż 10-15 minut. Poza tym możesz wykorzystać do niego ulubione dodatki. Ser możesz urozmaicić np. odrobiną cynamonu albo kawałkami owoców. Świetnie sprawdzą się borówki, truskawki bądź pokrojone w kostkę jabłko.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Do miski dajemy ser, śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Wszystko rozgniatamy i mieszamy.
Ugotowany makaron odcedzamy.
Makaron dodajemy do sera i mieszamy
Karolina