Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Galaretka z kurczaka to danie, które na polskich stołach gości często zarówno przy ważnych okazjach, jak i na co dzień. Świetnie sprawdzi się jako jedna z przekąsek na święta wielkanocne.
Najlepiej przygotować ją od razu jako pojedyncze porcje - w niewielkich miseczkach lub w szklanych pucharkach. Dzięki temu poszczególne składniki będą rozłożone w równych proporcjach i każdy z gości otrzyma takie samo, pięknie prezentujące się danie.
Galaretki wyjęte z miseczek podawaj np. na liściu sałaty, ozdobione świeżą natką pietruszki. Ich smak podkreśli sok z cytryny lub odrobina octu. Pamiętaj też o pieczywie, które z galaretą drobiową komponuje się wyśmienicie.
Ponieważ galaretka z kurczaka jest podawana na zimno, stanowi świetną propozycję na parapetówkę lub karnawałową imprezę ze szwedzkim stołem. Nie może jej też zabraknąć na ważniejszych uroczystościach, takich jak chrzciny, komunie czy wesela. Podczas świąt każdy doceni ją za lekkostrawną formę, ale przede wszystkim za wyjątkowy smak!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Żelatynę WINIARY wsyp do 100 ml zimnej wody i pozostaw do namoczenia.
Marchewkę oczyść i pokrój w plasterki.
Zagotuj 1 litr wody. Włóż do niej filet z kurczaka, pokrojoną marchewkę i Bulion drobiowy WINIARY.
Po ugotowaniu wyjmij filet i marchewkę, a bulion przecedź, aby był klarowny i rozpuść w nim wcześniej namoczoną żelatynę. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
Mięso pokrój na kawałki. Ugotowanej na twardo jajko obierz i pokrój w plastry. Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy.
W małych miseczkach ułóż plasterki jajka, marchewki, kukurydzę, groszek, listki natki pietruszki oraz kawałki mięsa. Zalej składniki bulionem z żelatyną i odstaw do lodówki, do zastygnięcia galaretki.
Joanna