Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chrupiące placki ryżowe podane w wersji wytrawnej to prawdziwy hit. Przygotujesz je błyskawiczne z zaledwie kilku składników. Placuszki ryżowe nie są kłopotliwe w przygotowaniu, ponadto trafią w gusta dzieci, jak i dorosłych. Są smacznym pomysłem na rodzinny obiad, śniadanie czy podwieczorek.
Placki ryżowe – łatwa receptura
Placki z ryżu to znakomita propozycja dla wszystkich miłośników chrupiących placków z aromatycznymi dipami. Przygotujesz je zaledwie w 30 minut. Ponadto zrobisz je z łatwo dostępnych składników, które być może masz już w lodówce. Przepis na wyborne placki ryżowe nie sprawi problemów nawet osobom, które nie mają zbyt dużych umiejętności kucharskich. O czego musisz zacząć? Ich głównym składnikiem jest ryż, a więc skup się na jego prawidłowym przygotowaniu. Dzięki kurkumie i kostkach WINIARY rosół drobiowy, ryż nabierze jeszcze lepszego smaku. W czasie gotowania ryżu możesz przygotować pozostałe składniki takie jak tarty ser i jajka. Po połączeniu składników pozostaje już tylko smażenie placuszków na złoty odcień. Po ich usmażeniu możemy zabrać się za pyszne dipy, które dopełnią całe danie. Majonez połącz z ostrą mieloną papryką i do drugiego naczynia podaj drugi dip czyli majonez z musztardą. Jak widzisz przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste. Ryżowe placki jedz na ciepło od razu po przygotowaniu albo na zimno - jak wolisz. Smacznego.
Chrupiące placuszki ryżowe na każdą okazję
Danie to jest świetną propozycją dla wegetarian, jak i osób preferujących wszelkiego rodzaju placuszki. Zasmakują nawet małym dzieciom i będą znakomitym pomysłem na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Placki ryżowe to potrawa, do której będziesz z pewnością wracać. Sprawdzą się idealnie nie tylko na rodzinny obiad, śniadanie, kolację czy podwieczorek, ale też na wszelkiej maści przyjęcia. Zjesz je ze smakiem w lecie, jak i w zimie. Jak widać, jest to potrawa niezwykle uniwersalna, która zasmakuje każdemu. Pyszne i chrupiące placki praktycznie rozpływają się w ustach. Wolisz wersję na słodki? Posyp je cukrem pudrem, polej miodem czy też dodaj owoce. Poleca się też serwować je z herbatą czy kawą zbożową. Smakują wybornie zarówno w wersji na słono, jak i na słodko, a nawet pikantnie.
Zagotuj wodę, dodaj kostki rosołowe i kurkumę, gotuj w nich ryż przez ok. 20 minut.
W międzyczasie zetrzyj ser na tarce, wymieszaj go z jajkami.
Odsącz ryż i odczekaj, aż ostygnie. Wymieszaj z jajkiem i serem, ugnieć jak ciasto.
Uformuj małe placuszki i smaż je na oleju.
Przygotuj 2 dipy - majonez podziel na 2 części - 100 ml wymieszaj z papryką, a 100 ml z musztardą.
Placki podawaj z dipami bezpośrednio po usmażeniu lub jako zimną przekąskę.
Hanna