Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i ugotuj. Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki oraz jajka.
Ostudzone warzywa, obrane jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Groszek odsącz z zalewy.
Pokrojone składniki wsyp do jednej miski i dokładnie wymieszaj z 4 łyżkami Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto na babeczki. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder i szczyptą soli, wymieszaj. Suche składniki posiekaj z dobrze schłodzonym masłem. Do ciasta wbij zimne żółtko i całość szybko zagnieć, na koniec formując kulę.
Kulę należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i powykrawać z niego okręgi, uformować foremki.
Ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut.
Przed pieczeniem delikatnie nakłuj babeczki widelcem. Piecz w rozgrzanym do 190-200℃ piekarniku przez około 15 minut.
Tuż przed podaniem sałatkę przełóż do foremek z kruchego ciasta. Udekoruj niewielką porcją Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i posiekanym szczypiorkiem.
Elżbieta