Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. Do mąki dodać szczyptę soli, jajko, śmietanę i oliwę. Mieszając, wlewać powoli gorącą wodę. Zagnieść elastyczne, sprężyste ciasto.
Borówki umyć osuszyć, wymieszać z 1 łyżką cukru.
Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki, nakładać borówki i dokładnie zlepiać brzegi.
Wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody i gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Polać jogurtem wymieszanym z resztą cukru i cukrem waniliowym.