Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotowanie farszu z kaszanki jest bardzo proste i szybkie. Zaczynamy od obrania z osłonek naszej kaszanki i pokrojenia jej na mniejsze kawałki (u mnie była to kostka).
Kroimy w kostkę cebulę, szklimy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy do niej kaszankę i smażymy chwilę razem. Kaszanka podczas smażenia rozpadnie się i powstanie nam fajny, gładki farsz. Przyprawiamy do smaku bulionem drobiowym WINIARY, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Na stolnicę wsypujemy mąkę z solą, robimy wgłębienie i wlewamy wodę wraz z olejem.
Wszystko wyrabiamy rękoma do momentu, aż powstanie nam gładkie, elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na chwile w ciepłe miejsce by odpoczęło.
W tym czasie dobrze jest uformować sobie z farszu kulki wielkości orzecha włoskiego, przyśpieszy nam to pracę przy robieniu pierogów.
Gdy nasze ciasto odpocznie, na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy 1/3 część ciasta na placek grubości 1-2 mm, szklanką wycinamy krążki.
Bierzemy w dłoń pojedynczo krążki, nakładamy po „kulce” farszu i sklejamy dowolną techniką. Pierogi, które czekają na gotowanie powinny być przykryte ściereczką.
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Partiami wkładamy pierogi i delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 4 min od wypłynięcia, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.