Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kuchnia meksykańska kojarzy się z kolorowymi dodatkami, pikantnymi sosami i plackami tortilli. Wszystkie te elementy łączy w sobie qurrito, inaczej quesadilla. To aromatyczne i szybkie w przygotowaniu danie, które warto znać, nawet jeśli nie jesteśmy zbyt wprawnymi kucharzami. Nie trzeba tu wymyślnych składników ani wybitnych zdolności, by zabłysnąć przed znajomymi na niewielkim przyjęciu czy przed rodziną w sobotni wieczór. Qurrito sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i sposób na kolację czy przekąskę. Najlepiej smakuje podawane natychmiast po przygotowaniu.
Wystarczy, że przyrządzisz je raz, a już na zawsze zagości w menu Twojej rodziny. Oczyszczoną pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski i przełóż do miski. Zamarynuj go i odstaw do lodówki. Wystarczy, że spędzi tam ok. 30 minut do 1 godziny. Kurczaka obtocz w jajku i bułce tartej lub płatkach kukurydzianych i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Obsmaż z obu stron. Na połówkę placka tortilli nałóż kurczaka i dodaj Sos BBQ WINIARY. Wierzch posyp startym serem. Na to nałóż drugą połówkę tortilli. Na opiekaczu lub na grillu opiecz qurrito z obu stron. Gdy będzie gotowe, przetnij je na 4 części. Możesz podać danie z pomidorowym dipem lub z lekką sałatką.
Kurczaka kroimy w paski, posypujemy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na 30 minut do 1 godziny, aby kurczak się zamarynował.
Kurczaka maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Na połówce placka tortilli nakładamy kurczaka, polewamy sosem WINIARY BBQ i posypujemy startym serem.
Przykrywamy drugą połówką tortilli i opiekamy z obu stron na opiekaczu albo grillu. Gotowe qurrito przecinamy na 4 trójkąty.
Kasia