Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krokiety swoją nazwę zawdzięczają francuskiemu słowu croquette. Prawdopodobnie to właśnie Francuzi po raz pierwszy spisali przepis na krokiety w XVII wieku, choć mogli znać go znacznie dłużej. Krokiety, przygotowywane na różne sposoby, jada się na całym świecie. Przepis na krokiety z pieczarkami i serem żółtym to tylko jedna z wielu opcji. Można je jadać również na słodko!
Krokiety z serem żółtym i pieczarkami to pożywne, rozgrzewające danie - idealne na zimniejsze dni, gdy potrzebna jest porcja energii. Jest przy tym stosunkowo tanie i złożone z łatwo dostępnych składników.
Ich przygotowanie jest stosunkowo proste, szczególnie jeśli regularnie smażysz naleśniki. Potencjalnie najtrudniejszym wyzwaniem wydaje się odpowiednie zawijanie krokietów tak, aby farsz z nich nie wypadł. Jeśli jednak masz doświadczenie w przyrządzaniu tortilli lub lawaszu, na pewno poradzisz sobie i z tym zadaniem.
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem są świetnym pomysłem na obiad i przekąskę dla gości. Potrawę można wielokrotnie podgrzewać, korzystając z kuchenki mikrofalowej, patelni lub piekarnika. Dzięki temu krokiety z serem żółtym i pieczarkami będą także odpowiednim posiłkiem do pracy.
Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY nada farszowi wyrazistego smaku, który będzie się świetnie komponował z delikatnym ciastem naleśnikowym.
Osoby, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłków, mogą przyrządzić większą liczbę krokietów i zamrozić kilka porcji. Dzięki temu wystarczy jedynie podgrzać krokiety i szybko wyczarować pyszne danie.
Krokiety z żółtym serem i pieczarkami będą też dobrym rozwiązaniem, gdy nie wiesz, jak spożytkować nadmiar pieczarek lub ciasta na naleśniki.
Chociaż najlepiej smakują z serem mozzarella, dopuszczalne są odstępstwa od tej zasady. Jeśli masz akurat w domu goudę albo cheddar, także możesz także łatwo przygotować to pyszne danie!
Krokiety z żółtym serem i pieczarkami - podsumowanie
Jeśli lubisz przygotowywać dania mączne, ta receptura powinna przypaść Ci do gustu. Każdy, kto opanował już smażenie naleśników, poradzi sobie z przyrządzeniem tego łatwego przepisu. Mniejsza porcja sprawdzi się jako kolacja, natomiast gdy na talerz trafi większa ilość, może okazać się sycącym obiadem dla całej rodziny.
Przygotuj ciasto na naleśniki, miksując ze sobą: 3 jajka, 180 g mąki, 250 ml mleka i 250 ml wody oraz szczyptę soli i 50 g masła klarowanego. Smaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Następnie przygotuj farsz. Obrane pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wrzuć na patelnię i podduś z odrobiną soli. Posiekaj drobno cebulę.
Dodaj masło klarowane i posiekaną drobno cebulę.
W tym czasie zetrzyj ser i posiekaj natkę pietruszki.
Po ostygnięciu pieczarek z cebulą, dodaj do nich ser i pietruszkę. Dopraw farsz solą, pieprzem, kostką grzybową oraz sosem pieczeniowym jasnym WINIARY.
Gotowy farsz zawiń w naleśniki. Następnie panieruj je, obtaczając w 2 roztrzepanych jajkach z dodatkiem soli i pieprzu, a potem w bułce tartej.
Krokiety usmaż z obydwu stron na złoty kolor.
Kucharek6