Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Trudno o lepszy przepis na łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które jednocześnie jest tak lekkie i smaczne. Zupa krem z brokułów na bazie Bulionu warzywnego WINIARY to znakomita propozycja dla zabieganych i dla tych fit. Podbije też podniebienia tych, którzy uważają, że zupą nie można się najeść. Krem z brokułów dostarczy mnóstwa składników odżywczych. Jest też pysznym daniem dla osób planujących zrzucić nadprogramowe kilogramy.
Nie od dziś wiadomo, że brokuły mają właściwości odchudzające, a do tego są niezwykle pożywne. Ta sycąca zupa okaże się hitem zarówno w postaci przystawki, jak i w formie dania głównego. Sprawdzi się jako szybki obiad na niezapowiedzianą wizytę gości albo treściwy posiłek po całym dniu spędzonym w biegu.
Obecność gęstej śmietany 18%, pora, masła, czosnku i dodatku pestek z dyni pomaga wydobyć smak brokułów. Przygotowanie zajmie Ci nie więcej pół godziny. Wystarczy rozpuścić Bulion warzywny WINIARY w 0,75 l wrzątku, w tym czasie pokroić pora w krążki i podsmażyć na patelni razem z czosnkiem. Razem z podzielonym na różyczki brokułem dodaj je do bulionu. Całość gotuj około 15 minut. Następnie zmiksuj całość. Do kremu dodaj odrobinę śmietany oraz przypraw: soli, pieprzu, bazylii. Zupę podawaj na ciepło ze zblanszowanymi różyczkami brokułów lub posypaną pestkami dyni.
Bulion rozpuść w 0,75 l wrzącej wody.
Pora oczyść, pokrój w krążki i zeszklij na maśle, dodaj drobno pokrojony czosnek i przesmaż chwilę z porem.
Brokuły podziel na różyczki.
Do bulionu dodaj podsmażonego pora i brokuł. Gotuj do miękkości ok. 15 minut. Zmiksuj.
Do kremu dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Rozlej do bulionówek i podaj posypane pestkami dyni i malutkimi, zblanszowanymi różyczkami brokuła.
Pan dziobak