Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Domowe ogórki małosolne są bardzo proste w przygotowaniu i naprawdę nie ma możliwości, żeby się nie udały. Wystarczy duży słoik lub gliniany garnczek, dobrej jakości ogórki – najlepiej z zaprzyjaźnionego straganu, woda z solą, czosnek, koper i chrzan. Zresztą sprawdźcie przepis. Ogórki będą dobre do jedzenia już na drugi dzień, o ile zalejecie je gorącą wodą. Moim zdaniem najpyszniejsze są trzeciego dnia, ale jeśli nie uda Wam się odczekać tak długo, zjedzcie wcześniej i nastawcie nowe. Ogórki małosolne możecie wykorzystać do przygotowania ogórkowej z małosolniaków lub chłodnika, na który przepis już niebawem! Smacznego!
Nie kupuj tego, co możesz zrobić w domu! Domowe przetwory i inne pyszności są nie tylko zdrowsze, ale też bardzo proste!
Jak zrobić kompot z wiśni? Kompoty z letnich owoców
Domowe masło orzechowe
Domowe musli z owocami na zupę śniadaniową
Jak suszyć owoce na zupę lub przekąskę?
Jak suszyć grzyby?
Pomidory i przetwory na zimę
5 sposobów na przygotowanie dyni na zupę
Domowy zakwas na żurek
Przepis na chrzan domowy
Domowe pesto
Domowy makaron do rosołu
Domowy susz warzywny
Zimowa granola do zupy mlecznej
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Jak zrobić uszka do barszczu?Pomidolove lato, czyli wszystko o pomidorach
…a to nawet nie połowa naszych pomysłów na jeszcze ciekawsze i pyszniejsze gotowanie!
Ogórki dokładnie myjemy, układamy ciasno w słoiku, od czasu do czasu dodając ząbek czosnku, kawałek pokrojonego wzdłuż korzenia chrzanu oraz jego liść, gałązkę kopru.
Sól rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (nie ma znaczenia czy będzie gorąca, czy lekko przestudzona), zalewamy ogórki.
Przykrywamy słoik gazą lub talerzykiem, odstawiamy na kilka dni.