Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki, pietruszkę i seler obieram, kroję w kostkę, por w ćwierćtalarki, zalewam ok. 0,7 l wody i zagotowuję.
W tym czasie kalafiora dzielę na różyczki, dodaję do gotującej się zupy (kilka małych kwiatów kalafiora odkładam do dekoracji i pochrupania w zupie). Dodaję gałązkę świeżego lubczyku, szczyptę soli i kurkumy i gotuję 15 minut.
Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek (część odkładam do posypania zupy).
Po zestawieniu zupy z płyty dodaję zahartowaną śmietanę. Miksuję na krem.
Ziarenka czarnuszki podprażam na suchej patelni. Kiedy nasiona zaczną wydzielać delikatny aromat, wyłączam płytę.
Zupę podaję z surowymi różyczkami kalafiora, koperkiem i czarnuszką.
Agata