Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pianki Marshmallow to popularna amerykańska przekąska. Są uwielbiane przez najmłodszych i nie tylko. Słodkie, puszyste pianki najczęściej podaje się do kakao lub gorącej czekolady. Marshmallows sprawdzą się też na biwaku. Nabija się je na patyk i podpieka nad ogniem. Po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz, a w środku się rozpływają. Gotowe słodycze można kupić w sklepie, ale wykonanie ich w domu jest bardzo proste. Szczególnie, jeśli mamy pod ręką sprawdzony przepis i owocową galaretkę WINIARY.
Inspirując się latem, wybieramy swój ulubiony smak. Do tego wystarczą białka, cukier i miód. Miksujemy, ubijamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Gotowe i puszyste pianki, serwujemy pokrojone i posypane cukrem pudrem. Plusem przygotowania ich w domu, jest to, że będą w smaku, kolorze i kształcie jakie sobie tylko wymarzymy. Smacznego.
Galaretki rozpuść w 100 ml gorącej wody.
Białka ubij na sztywną pianę. Cukier wymieszaj z 50 ml wody i zagotuj. Dodaj cienkim strumieniem do ubitych białek, ciągle mieszając.
Schłodzoną galaretkę dodaj do ubitych białek i ubijaj przez ok. 1 min.
Pianki przełóż do formy lub wyszprycuj przy pomocy rękawa cukierniczego lub worka. Odstaw do schłodzenia na minimum 4 godziny. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
Magda