Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatki doskonale sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do innej potrawy. Są też łatwe i zazwyczaj szybkie w przygotowaniu. Jednak przede wszystkim stanowią porcję warzyw, niezbędną w zdrowym odżywianiu. Należy je jak najczęściej przyrządzać. Zawierają bowiem mnóstwo składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, są lekkostrawne, a zarazem sycące, szybko zaspakajają poczucie głodu. Są smacznym urozmaiceniem codziennej diety, dlatego warto je przygotowywać.
Sałatka z brokułów, jajek i kukurydzy, z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i musztardy, to prosta, ale wyrazista w smaku i sycąca propozycja. Lekka, pełna niezwykle wartościowych składników odżywczych może być podana, jako samodzielne, pożywne danie, ale będzie też świetną przekąską pomiędzy posiłkami. Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą przyrządzona według naszego przepisu to przepyszna potrawa na każdą okazję. Błyskawicznie się ją przygotowuje, a jej wyjątkowy smak idealnie wpasowuje się w najbardziej wymagające, kulinarne gusta. Ta szybka sałatka z majonezem świetnie smakuje na co dzień, ale z powodzeniem sprawdzi się też przy niecodziennych okazjach.
Przygotowanie sałatki z brokułem, jajkiem i kukurydzą jest bardzo prostym zadaniem. Każdy, nawet nieposiadający kulinarnego doświadczenia, doskonale poradzi sobie z jej przyrządzeniem. Głównym składnikiem dania jest brokuł. To bardzo smaczne, pełne wartościowych składników odżywczych warzywo świetnie nadaje się do przygotowywania rozmaitych sałatek. Ma delikatny smak, który doskonale harmonizuje z przeróżnymi dodatkami. Zanim brokuł trafi do sałatki, należy go podzielić na części, a następnie ugotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Warto dodać też do niej odrobinę soku z cytryny, który sprawi, że warzywo zachowa swój atrakcyjny kolor i nabierze wyjątkowego smaku. Ugotowany brokuł należy wystudzić, a następnie podzielić na niewielkie różyczki. W tej formie będzie się idealnie prezentował w sałatce.
Kiedy brokuł jest już gotowy, czas na pozostałe składniki. Potrzebne będą jajka na twardo, obrane i pokrojone w dużą kostkę, a także kukurydza. Trzeba ją dokładnie odsączyć z zalewy. Ważnym składnikiem dania jest również słonecznik. Jego ziarna uprażone na suchej patelni nie tylko dodadzą sałatce oryginalnego smaku, ale też niezbędnej chrupkości. Kiedy wszystkie składniki potrawy są już gotowe, to odpowiedni moment na przygotowanie sosu. Nie jest to zbyt skomplikowane zadanie. Wystarczy zmieszać Majonez WINIARY z łyżeczką ulubionej musztardy i polać nim wcześniej przygotowane produkty. Całość delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ta przepyszna sałatka warzywna z majonezem to danie pełne smaku. Smacznego!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Brokuł podziel na części, umyj i wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem soli, odrobiny cukru i soku z cytryny. Gotuj 3-4 minuty. Po ostudzeniu rozdziel na różyczki.
Jajka obierz ze skorupek i pokrój w dużą kostkę. Ziarna słonecznika zrumień na suchej patelni. Kukurydzę odsącz z zalewy.
Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz z musztardą.
Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku.
Agnieszka