Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciecierzycę namoczyć na całą noc.
Ciecierzycę wypłukać i gotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych i goździków. Pod koniec gotowania posolić. Ugotować na półtwardo.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zrumienić na niej cebulę pokrojoną w piórka. Następnie wcisnąć obrane ząbki czosnku. Dodać po ok. pół łyżeczki oregano, kminu rzymskiego i szczyptę ostrej papryki. Całość delikatnie przyrumienić.
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w większą kostkę. Dusić przez ok. 10 minut.
Natępnie Pomysł Winiary wymieszać z pomidorami w puszce i sosem oraz 500ml wody i wlać na patelnię. Na koniec dodać fasolkę, opcjonalnie kukurydzę, ciecierzycę.
Dusić przez około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem kokardki (farfalle).
Michał