Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj posiekane na drobne kawałki zimne masło oraz sól i wodę. Zagnieć szybko, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Włóż do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm.
Nasmaruj formę masłem i wylep ją ciastem tak, by pokrywało cały spód i boki.
Zrób widelcem dziurki w spodzie.
Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 20 minut.
Wyłóż na tartę grzyby, przygotowane wcześniej według przepisu <a href="https://www.winiary.pl/przepisy/grzyby-z-patelni-w-sosie-smietanowym/">Grzyby z patelni w sosie śmietanowym</a>, posyp Przyprawą Ziarenka Smaku i wstaw do piekarnika jeszcze na 20 minut.
Przed podaniem, posyp świeżym tymiankiem.
Aneta