Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cukinia dla każdego!
Pyszna cukinia z patelni to idealne dopełnienie np. do mięs lub pomysł na lekką kolację. Pokrojona w talarki cukinia, usmażona w aromatycznej panierce sprawdzi się szczególnie w przypadku tych osób, które lubią proste i smaczne rozwiązania w kuchni. Przepis bazuje na prostych, łatwo dostępnych przyprawach, które na pewno masz w domu. Samo przygotowanie także nie przysparza większych trudności, więc z tym zadaniem poradzą sobie nawet kulinarni nowicjusze. Sprawdź nasz przepis na cukinię z patelni!
Cukinia z patelni przepis idealny na lato
Sezon na cukinię rozpoczyna się późną wiosną i trwa do końca lata. W tym okresie można kupić to warzywo znacznie taniej niż jesienią czy zimą. Dlatego to właśnie wtedy jest dobry czas, by przygotowywać opisany przepis i cieszyć się smacznym, zdrowym daniem za niewielkie pieniądze.
Cukinia bardzo szybko staje się miękka, już po kilku chwilach nadaje się do jedzenia. Dlatego często jest wybierana jako podstawa warzywnych dań z grilla czy zapiekanek.
Co jeszcze można przygotować z cukinii?
Cukinię można jadać na wiele innych sposobów. Starte na tarce warzywo może być składnikiem do pysznych placuszków. Poza tym można przygotować cukinię nadziewaną, pasztet z cukinii, a także zupę krem z serkiem topionym, grzankami i parmezanem.
Dania bazujące na cukinii można jadać także na zimo. Idealny przykład takiej wegetariańskiej przekąski to grillowane carpaccio z cukinii. Znacznie mniej popularne jest jedzenie cukinii na surowo. Nie ma jednak żadnych przeciwskazań, żeby to robić. Pokrojona w cienkie plastry surowa cukinia może być podawana z jogurtem albo ze śmietaną - podobnie jak mizeria, Wymieszana z innymi drobno posiekanymi warzywami pasuje także do sosu winegret.
Ostatni godny uwagi sposób na spożywanie cukinii to przetwory. Pocięta w paski może być marynowana w rozmaitych zalewach, stanowiąc dodatek do kanapki, po który sięgniesz o każdej porze roku!
Cukinia na patelni przepis
Trudno o coś prostszego niż smażenie cukinii na patelni! Przepis nie różni się znacząco od przygotowywania kotletów. W tej recepturze chrupiącą panierkę uzyskasz z jajka i pokruszonych płatków śniadaniowych. Jeśli jednak nie masz pod ręką płatków, może równie dobrze użyć bułki tartej.
Cukinia smażona - jak jeść?
Mięciutką cukinię w panierce można podawać jako zdrową kolację albo dodatek. Nieraz jest także spożywana między posiłkami jako przegryzka. Polecamy maczać plasterki cukinii w sosie tatarskim (pasuje idealnie!), jednak, jeśli chcesz, równie dobrze możesz użyć sosu czosnkowego czy jogurtowego.
Cukinię umyj i pokrój w plastry ok. 1 cm grubości. Jeśli plastry wyjdą grubsze, będą się trochę dłużej smażyć do miękkości.
Z podanych przypraw zrób mieszankę, a następnie obsyp nią plastry cukinii z obydwu stron. Płatki kukurydziane drobno pokrusz, a jajko rozbij do oddzielnego naczynia i roztrzep.
Plastry cukinii zamocz w jajku i obtocz w płatkach. Następnie ponownie w jajku i płatkach. Czynność powtórz z każdym kawałkiem oddzielnie.
Cukinie kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z Sosem Tatarskim WINIARY!
morduchna