Pierogi ruskie są daniem wywodzącym się z historycznej Rusi. To właśnie stamtąd pierogi ruskie trafiły na ziemie polskie i pozostały z nami aż do dziś. Pierogi ruskie są powszechnie lubianym daniem obiadowym. W wielu domach jada się je na co dzień lub przygotowuje większa ilość, którą następnie można zamrozić i później odgrzać, gdy zabraknie innych pomysłów na obiad. Ugotowane pierogi można wielokrotnie odgrzewać na patelni. Niektórzy nawet bardziej cenią podsmażane niż te prosto z garnka.
Wiele osób sprawdza przepis na tradycyjne pierogi ruskie, bo to jedno z najważniejszych dań wigilijnych. Ruskie pierogi rywalizują o miano ważnej potrawy wigilijnej z pierogami z kapustą i grzybami.
Oprócz zachowania odpowiednich proporcji przy przygotowywaniu pierogów ruskich ważna będzie także jakość wykorzystywanych składników. Twaróg powinien być świeży i puszysty. Wybierając ziemniaki, w pierwszej kolejności patrz na te odmiany, które są średnio twarde i mączyste. Popularne odmiany kartofli, które będą odpowiednie na pierogi ruskie, to na przykład Gala, Irys, Irga, Orlik, Sante.
Jak przygotować pierogi ruskie tradycyjne?
Jeśli masz doświadczenie w przygotowywaniu ciasta i lepieniu pierogów, to cała trudność sprowadza się do właściwego przyrządzenia farszu. Na tę czynność trzeba zarezerwować trochę czasu, ponieważ wymaga obróbki termicznej poszczególnych składników, a następnie wymieszania ich po przestudzeniu.
Pierogi ruskie tradycyjne podaje się najczęściej ze smażoną cebulką. Takie danie będzie smakować również tym osobom, które na co dzień nie jedzą mięsa. Jeśli nie jesteś jaroszem, możesz sięgnąć po pierogi ruskie także z drobno posiekanym smażonym boczkiem. W ten sposób potrawa będzie bardziej sycąca, ale też bardziej kaloryczna.
Daria