Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polska słynie z długiej tradycji zbierania grzybów. Zapach grzybów leśnych, jest jednym ze znaków rozpoznawczych polskiego narodowego dziedzictwa kulinarnego. Największą popularnością cieszą się żółto-pomarańczowe kurki, przyrządzane na wiele sposobów. Wielu smakoszy uważa, że najlepiej pieszczą podniebienie w postaci smażonej i duszonej ze śmietaną. Sos kurkowy to jedno z najprostszych i jednocześnie najsmaczniejszych dań z tych leśnych grzybów.
Kurki - skarb naszych lasów
Kurki leśne to grzyby uniwersalne można gotować, smażyć, dusić, marynować, solić, suszyć, zamrażać. Służą do przygotowywania zup, przekąsek, nadzienia do różnych pasztetów, jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych. Sos kurkowy do makaronu to klasyk, który stał się symbolem polskiej kuchni nowoczesnej. W przeciwieństwie do innych grzybów, kurki nigdy nie mają robaków. Występują w umiarkowanych lasach iglastych i liściastych, rosną w dużych grupach, więc nawet początkujący grzybiarze mogą je łatwo znaleźć.
Jednak najsmaczniejsze kurki są smażone. Co ciekawe nie trzeba gotować tych grzybów przed smażeniem. Trzeba je tylko umyć dokładnie, pokroić i usmażyć na patelni, a następnie wymieszać z dodatkami w zależności od przepisu. Szczególnie popularne są kurki smażone z cebulą w śmietanie. Kurki można przechowywać na surowo w lodówce do trzech dni bez utraty koloru, smaku i kształtu.
Sos kurkowy - przepis na pyszne danie
Sos kurkowy z śmietaną to apetyczne danie gorące z niezwykle smacznych i aromatycznych kurek z dodatkiem delikatnej śmietanki i pikantnej zeszklonej cebulki. Danie może być serwowane jako samodzielne lub jako dodatek do mięs czy makaronów. Sos kurkowy to danie proste, a jednocześnie wykwintne z korzeniami w kuchni staropolskiej i sarmackiej.
Przepis na sos kurkowy - przygotowanie
Sos kurkowy ze śmietaną to danie niezwykle proste w przygotowaniu, z którym poradzi sobie nawet osoba początkująca w kuchni. Świeże lub mrożone kurki należy oczyścić i dokładnie umyć, a następnie odsączyć i osuszyć z wody. Następnie należy obrać cebulę, pokroić ją w drobniutką kostkę i zeszklić na klarowanym maśle. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki i smażymy je przez około 5 minut razem z cebulą. Po tym czasie dodajemy śmietanę, mieszamy intensywnie i gotujemy przez krótką chwilę na niewielkim ogniu. Na koniec doprawiamy danie przyprawą ZIARENKA SMAKU i świeżo zmielonym pieprzem. Tuz przed podaniem, gotowe danie posypujemy drobno posiekaną natką zielonej pietruszki. Tak przygotowany, aromatyczny sos serwujemy z makaronem i duszonymi polędwiczkami.
Kurki dokładnie oczyść, umyj i odsącz z wody.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
Do cebuli dodaj kurki i smaż razem z cebulą 5 minut.
Dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj przez chwilę na małym ogniu.
Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Przed podaniem dodaj natkę pietruszki. Podaj do makaronu i polędwiczki duszonej.
Hellen