Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Według tradycji, kiedy wraz z bliskimi zasiadamy przy wigilijnym stole, powinno się na nim znaleźć 12 potraw. Ten zestaw może się różnić w regionach Polski. To, jakie dania są serwowane podczas wigilii, zależy również też od kulinarnych upodobań osób zasiadających przy wspólnym stole. Jest też w dużej mierze uzależnione oraz tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Jedno jest pewne, na wigilijnym stole na pewno nie może zabraknąć pierogów wypełnionych przepysznym, postnym farszem.
Najsmaczniejsze pierogi na wigilię
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna. To jeden ze świątecznych przysmaków, na który czekamy z niecierpliwością. Przyrządzone z niezwykle delikatnego ciasta i wypełnione aromatycznym farszem z kapusty kiszonej i grzybów w ten wyjątkowy wieczór smakują niepowtarzalnie. Nasz sprawdzony przepis na pierogi wigilijne jest stosunkowo prosty i każdy z łatwością powinien sobie poradzić z ich przygotowaniem. Doradzamy, co zrobić, aby ciasto było bardziej sprężyste, a farsz smaczniejszy. Użycie ciepłego mleka z masłem sprawi, że Twoje pierogi wigilijne nie będą miały sobie równych! Dzięki temu, że grzyby do farszu ugotujesz w Bulionie grzybowym z borowikami WINIARY – zapach potrawy rozniesie się po całym domu, Nikt nie będzie miał wątpliwości, że nadchodzą święta i zbliża się Wigilia.
Pierogi wigilijne - przepis
Aby przygotować przepyszne pierogi wigilijne potrzebne będą suszone grzyby. Należy je ugotować, najlepiej w bulionie, wystudzić, a następnie drobno pokroić. Ciasto przyrządzamy na bazie mleka z dodatkiem masła. Podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Mąkę wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą jeszcze mieszaniną mleka i masła. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki, z których składać się będzie farsz do pierogów wigilijnych.
Sposób przyrządzenia wigilijnych pierogów
Cebulę, czosnek i kapustę kiszoną trzeba drobno posiekać, a następnie przesmażyć na rozgrzanym oleju. Kiedy kapusta będzie miękka, dodajemy do niej wcześniej przygotowane grzyby. Całość smażymy jeszcze przez około 10 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki ciasta mieszamy ze sobą, aż do uzyskania zwartej, sprężystej masy. Wykładamy ją na stolnicę i rozwałkujemy na placek o grubości około 2-3 mm. Szklanką wykrawamy zgrabne kółka i na każdym z nich kładziemy farsz. Brzegi pierogów dokładnie zlepiamy. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy i polewamy roztopionym masłem. Nikt nie będzie w stanie oprzeć się ich wyjątkowemu smakowi!
Zobacz inne przepisy na pierogi wigilijne >>
Grzyby ugotuj w bulionie. Następnie ostudź i pokrój na drobne kawałki.
W garnku podgrzej mleko z dodatkiem masła (do zagotowania), dopraw solą.
Do miski wsyp mąkę i zalej ciepłym mlekiem z masłem.
Cebulę, czosnek i kapustę drobno posiekaj.
Kapustę z cebulą i czosnkiem przesmaż na rozgrzanym oleju.
Kiedy kapusta będzie miękka, dołóż grzyby i smaż wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw farsz do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkuj na desce na grubość 2-3 mm.
W cieście wycinaj szklanką koła, nakładaj na nie farsz i zlepiaj dokładnie brzegi, formując kształtne pierogi.
Pierogi gotuj w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Ugotowane pierogi podawaj polane roztopionym masłem.
xyz