Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurki delikatnie oczyść przy pomocy pędzelka lub szczoteczki do zębów, następnie przetrzyj lekko zwilżonym ręcznikiem papierowym. Jeśli zdecydujesz się na mycie kurek pod bieżącą wodą pamiętaj, aby bardzo dokładnie je osuszyć przed smażeniem. W przeciwnym wypadku zamiast smażyć, będą się dusić.
Parmezan pokrój na cienkie plasterki. Możesz użyć do tego obieraczki do warzyw.
Rozmrożone krewetki opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Oderwij główki i zdejmij pancerzyki. Natnij delikatnie grzbiety i przy pomocy wykałaczki wyjmij ciemny przewód pokarmowy. Jeżeli wolisz – możesz też użyć oczyszczonych już krewetek.
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu (najlepiej al dente, czyli tak, aby był jeszcze lekko twardy).
Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Dodaj kurki i podsmażaj 2 minuty. Następnie dodaj krewetki i smaż jeszcze minutę, aż złapią ładny różowy kolor. Dodaj czosnek, posiekaną natkę pietruszki, tymianek, dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż przez kolejne pół minuty. Na koniec dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z sosem. Serwuj z parmezanem.
Mada