Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nawet największy fan tradycyjnych kanapek w końcu ma ochotę na powiew świeżości na talerzu. Może to być idealna okazja do tego, aby zastąpić wędlinę i ser czymś innym, wypróbowując np. pasty kanapkowe. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak potrafi pozytywnie zaskoczyć nawet najbardziej wymagających. Takich wrażeń dostarcza pasta z makreli wędzonej i jajek.
W 20 minut z kilku prostych składników przygotujesz coś, co zasmakuje Tobie i Twojej rodzinie, a dodatkowo pozwoli wprowadzić do diety wartościowe ryby. Nieco pikantnego smaku paście nadają czosnek i cebulka, ale jeśli wolisz, by pasta była jeszcze ostrzejsza, możesz dodać do niej odrobinę ketchupu pikantnego.
Zacznij od obrania makreli ze skóry i ości. Następnie jajka, cebulę i ogórki pokrój w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj majonez i musztardę. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną pastę z makreli wędzonej można podawać od razu – najlepiej z ulubionym pieczywem albo grzankami. Kanapki warto udekorować zieleniną: świeżym koperkiem albo natką pietruszki. Tym, co Cię zaskoczy, jest nietypowe połączenie kwaskowatych ogórków konserwowych z musztardą i ostrymi dodatkami. To te dwa składniki podkręcają smak wędzonej makreli i tworzą pastę, która zagości na Twoim stole na dobre!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Makrelę obierz ze skóry i ości.
Jajka, cebulę, ogórki pokrój w drobniutką kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Dodaj majonez, musztardę, wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem (można dodać odrobinkę ketchupu pikantnego).
Robert