Szare kluski śląskie są uwielbiane przez osoby w każdym wieku. Chętnie przyrządzamy je na obiad lub kolację, do tego dodając przykładowo mięso, warzywa, sos lub inne dodatki. Wiele zależy od tego, jakie smaki najbardziej lubimy. Faktem jest, że przepis na kluski szare z ziemniaków jest niezwykle łatwy i szybki. Nie trzeba posiadać specjalnych zdolności, aby przygotować takie danie w swoim domu. Plusem jest to, że przysmak ten jest doceniany nie tylko przez rdzennych Ślązaków. Sprawdź już teraz, jak zrobić idealne śląskie szare kluski!
Szare kluski śląskie - przepis
Jeśli chodzi o szare kluski śląskie, przepis nie jest skomplikowany. Czym cechuje się to danie? Przede wszystkim warto docenić to, że kluski śląskie są pożywne, syte oraz smaczne. Wraz z sosem stanowią jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. Do przygotowania przydadzą się ziemniaki, które należy przygotować surowe oraz ugotować, z zachowaniem odpowiednich proporcji. Następnie naszym zadaniem jest przeciśnięcie ich przez praskę lub przemielenie w maszynce. Pamiętajmy o tym, że surowe ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy z wody i łączymy z ugotowanymi ziemniakami. Spore znaczenie ma także dodanie mąki ziemniaczanej i skrobi z odciśniętych ziemniaków.
Tak przygotowane ciasto ziemniaczane wymaga uformowania kuleczek, które powinny mieć wielkość włoskich orzechów. Na środku trzeba zrobić dziurkę małym palcem. Ostatnim etapem jest ugotowanie klusek śląskich, a następnie ich odcedzenie i wyłożenie na talerze. Śląskie szare kluski są gotowe do spożycia.
Z czym podawać szare kluski śląskie?
Przepis na kluski szare z ziemniaków to doskonała propozycja na obiady i kolacje. Co pasuje do klusek śląskich? Bardzo dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie mięsa, które bardzo dobrze komponuje się z kluskami śląskimi. Poza tym połączmy je z sosem, mięsami duszonymi w sosie własnym i różnorodnymi gulaszami. Szczególnie polecane są mięsa wieprzowe i wołowe.
Strzałem w dziesiątkę jest przygotowanie do klusek śląskich pysznego sosu grzybowego. Najłatwiej jest postawić na pieczarki, które znajdziemy w każdym markecie. Na uwagę zasługuje przykładowo sos kurkowy, pieczarkowy, borowikowy, czy też z podgrzybków - tak smaczne i aromatyczne sosy z pewnością spełnią oczekiwania każdego smakosza. Można dać szansę także boczniakom, które cudownie smakują w połączeniu z szarymi kluskami śląskimi.
Jak widać, szare kluski śląskie to danie lubiane i cenione w każdym regionie Polski. W połączeniu z sosem, warzywami i mięsem uzyskujemy zbilansowany obiad.
Joanna