Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czasem przychodzi taki dzień, że tradycyjny obiad po prostu nie pasuje. Wtedy pojawia się pytanie: Co zamiast mięsa? …Ryba! Szczególnie morska, bogata w kwasy tłuszczowe omega 3, stanowiła będzie doskonałą alternatywę dla często wybieranego kurczaka czy indyka.
Zupa rybna z łososia to esencjonalny wywar z warzywami z dodatkiem tłustej ryby, dzięki której całość staje się bardziej sycąca i aromatyczna. Ziemniaki sprawiają, że jest to też zupa sycąca, a groszek… Groszek to po prostu najbardziej tradycyjny składnik polskich zup rybnych, bez którego nie miałyby one tego wyjątkowego smaku!
Zobacz też inne przepisy na zupy z łososiem:
Marchewki, pietruszki i kawałek selera, seler naciowy umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, dodać liście laurowe, ziele angielskie i zalać wodą. Gotować na małym ogniu.
W międzyczasie obrać ziemniaki, pora, cebulę i czosnek. Ziemniaki pokroić w kostkę, pora w półksiężyce, posiekać cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić przygotowane ziemniaki, pora, cebulę i czosnek.
Filet z łososia podzielić na mniejsze kawałki.
Ugotowany bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w kosteczkę.
Do bulionu dodać zeszklone ziemniaki, pora, cebulę i czosnek. Dorzucić groszek oraz kawałki łososia.
Zupę doprawić kurkumą, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Gotować na niewielkim ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie, uważając aby nie rozgotować ryby.
Zupę rybną z łososiem podawać gorącą.
Tosia