Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Królik duszony jest mięsem niezwykle delikatnym i smacznym. Może być serwowane na wiele sposobów, jednak najwięcej serc zdobył przepis na królika duszonego w sosie własnym. Jak przygotować królika, by zachować soczystość mięsa? Poznaj sprawdzony przepis, który przy pomocy ziół tworzy niezwykłą kompozycję smakową.
Jak zrobić duszonego królika? Zacznij od umycia królika pod bieżącą wodą. Osusz go za pomocą ręczników papierowych. Każdą część oprósz solą i pieprzem, po czym obtocz w mące.
Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i usmaż na niej kawałki królika. Smaż ze wszystkich stron, do momentu, aż panierka nabierze złocistego koloru. Usmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Na patelni po smażeniu mięsa przygotuj sos z wody, białego wina i sosu pieczeniowego WINIARY. Mięso, podsmażone warzywa i sos przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jeśli to potrzebne, dodaj trochę soli i pieprzu.
Duszony królik smakuje wspaniale. Pasuje do niego wiele dodatków – zwłaszcza ziemniaki polane powstałym sosem będą smakowały wybornie. Warto też dodać surówkę lub gotowaną kiszoną kapustę.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Królika umyć i odsączyć. Następnie każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem.
Panierować mięso w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Zdjąć królika.
Na patelnię po mięsie dać pokrojone w większe kawałki warzywa, wcześniej posypane solą i opcjonalnie majerankiem. Podsmażyć ok. 3-5 min, aż lekko zmiękną.
Zdjąć warzywa z patelni, wlać na nią białe wino i sos pieczeniowy WINIARY rozpuszczony w 300 ml zimnej wody. Zagotować i zredukować.
Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać do mięsa czosnek, ziele angielskie i listki laurowe, podlać zrobionym sosem z sosu pieczeniowego i wina.
Piec w przykrytym naczyniu w 180 stopniach przez 60 min. Na 10 ostatnich minut odkryć, by zarumienić skórkę.
Królika podawać z ziemniakami polanymi sosem.
Angelika