Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żołądki w sosie własnym to świetny pomysł na obiad. Jednak wielu ludzi podchodzi z rezerwą do przygotowywania dań z podrobów, wychodząc z założenia, że łatwo je zepsuć. Nasz sprawdzony przepis na żołądki w sosie własnym poprowadzi cię krok po kroku przez proces ich przyrządzania, dzięki czemu danie wyjdzie smaczne, aromatyczne i miękkie jak powinno. Żołądki przysmażone z cebulką, duszone z warzywami i przyprawione aromatycznymi przyprawami przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni.
Jak zrobić żołądki w sosie własnym? Zacznij od starannego umycia żołądków, zalej je zimną wodą i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie odcedź, zalej ponownie świeżą wodą i raz jeszcze gotuj przez 10 minut. Po wstępnym podgotowaniu przełóż żołądki na patelnię i na odrobinie tłuszczu przesmaż wraz z pokrojoną cebulą. Następnie podlej całość wodą, dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę mielonej papryki oraz łyżeczkę przyprawy WINIARY. Dołóż pół marchewki i pół korzenia pietruszki pokrojone w plasterki lub kostkę. Całość duś do miękkości. Na koniec zabiel żołądki w sosie własnym odrobiną śmietany (około 1,5 łyżki) i dopraw pieprzem w takiej ilości, jaka najbardziej ci odpowiada.
Przepis na żołądki w sosie własnym nie jest taki trudny, jak mogłoby się wydawać, ale dobrze jest przestrzegać instrukcji i uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Efekty z pewnością są tego warte!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Żołądki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Wodę odlewamy, wlewamy nową i znów gotujemy 10 minut. Odcedzamy.
Na odrobinie tłuszczu podsmażamy żołądki z cebulą.
Podlewamy wodą, wsypujemy Ziarenka smaku WINIARY, mąkę i paprykę. Dodajemy pokrojoną marchew i pietruszkę. Dusimy do miękkości.
Zabielamy sos śmietaną. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Grażyna