Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, nikogo nie trzeba przekonywać. Ale nie wystarczy po prostu zjeść cokolwiek. Ważne, by to było coś pożywnego, a omlet ze szczypiorkiem, serem i szynką okaże się nie tylko wartościowy, ale też smaczny! Jego zaletą jest błyskawiczne przygotowanie bez względu na to, czy robisz porcję tylko dla siebie, czy dla całej rodziny. Dlatego trudno o lepsze śniadanie niż omlet. Jest to też świetny pomysł na „kryzysowy” posiłek, ponieważ można go wykonać ze składników, które zawsze mamy pod ręką.
Przygotowanie zajmie ci mniej niż pół godziny. Zacznij od wbicia jajek do miseczki. Uważaj na skorupki! Dodaj sól i pieprz, a następnie całość dokładnie roztrzep. Wędlinę pokrój w paski i dodaj do jajek. To mogą być ostatnie plasterki różnych szynek albo jedna konkretna, wasza ulubiona. Na koniec dodaj pokrojony drobno szczypiorek i wymieszaj całość dokładnie.
Żółty ser zetrzyj na tarce i wsyp do jajek. Ponownie wymieszaj całość. Następnie na patelni rozpuść 2 łyżki masła. Kiedy masło będzie do połowy rozpuszczone, wlej zawartość miseczki na patelnię. Kiedy omlet podsmaży się już od spodu i zacznie odchodzić od patelni, obróć go na drugą stronę. Smaż aż do uzyskania podobnego efektu, a następnie przełóż na talerz. Oczywiście najsmaczniejszy będzie omlet prosto z patelni, podany na świeżo.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Wbijamy jajka do miseczki. Dodajemy sól i pieprz. Całość roztrzepujemy.
Kroimy wędlinę w paseczki i dodajemy do jajek. Lekko mieszamy.
Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy.
Ser żółty ścieramy na tarce i dodajemy do jajek. Całość ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła.
Gdy już masło rozpuści się w połowie, wlewamy jajka z miski na patelnię.
Gdy omlet jest już podsmażony od spodu, obracamy go na drugą stronę. Chwilę smażymy i przekładamy na talerz. Podajemy gorący.
Ajka