Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rzepa jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem, które jednak rzadko kiedy jest docenianie. Choć w polskiej kuchni była ona obecna od zawsze, to jednak jej wykorzystanie we współczesnych potrawach, jest mocno ograniczone. Jednak surówka z białej rzepy to sposób na to, by przekonać do niej każdego. Jest to charakterny dodatek do każdego, głównego dania, który może je znacznie wzbogacić i urozmaicić. Faktem jest to, że smak rzepy jest dość ostry. Być może to sprawiło, że wiele osób unikało jej w swojej kuchni. Jednak dzięki dodaniu słodkiego jabłka, ta wyrazistość została przełamana, a unikalna kompozycja smaków, przekona dosłownie każdego!
Surówka z białej rzepy i jabłka - przygotujesz ją w kilka minut!
Surówka do obiadu zawsze rodzi szereg dylematów. Zastanawiamy się, który dodatek przygotujemy najszybciej, czy jego smak skomponuje się z pozostałymi składnikami na talerzu, a także, czy wykonana surówka wpisze się w preferencje smakowe gości i domowników? Okazuje się, że jeśli postawimy na surówkę z białej rzepy i jabłka, to nie będziemy musieli się o to martwić. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie kilku składników - rzepy, jabłka oraz Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Rzepę i jabłko wystarczy zetrzeć na tarce, wymieszać z pozostałymi składnikami i podawać! W kilka chwil możemy przygotować jeden z najbardziej wyjątkowych dodatków do dania głównego, który zaspokoi potrzeby największych smakoszy!
Surówka z białej rzepy - uzupełnienie każdego obiadu!
Surówka z białej rzepy i jabłka to dość niecodzienne połączenie smaków. Słodycz miesza się z ostrością rzepy, a całość uzupełniona jest majonezem o wyjątkowo aksamitnej konsystencji. Okazuje się jednak, że taki dodatek sprawdzi się w przypadku każdego obiadu. Surówkę tę możemy podawać w towarzystwie sznycla, kotletów mielonych, dziczyzny, kurczaka czy jagnięciny. Co ciekawe, może ona także uzupełnić dania z ryżem i różnymi sosami. Surówka z białej rzepy jest po prostu uniwersalna!
Jak dekorować surówkę z białej rzepy?
Surówka z białej rzepy wyróżnia się jasnym kolorem, więc warto postawić tutaj na lekkie urozmaicenie, które podniesie jej walory wizualne! Ciekawym rozwiązanie może być posypanie wierzchu surówki drobno posiekaną natką pietruszki. Dodatkowo, oprócz soli i cukru możemy dodać do niej także odrobinę suszonego oregano, co sprawi, że nasza uniwersalna surówka nabierze ziołowego aromatu. Można także udekorować ją plasterkami jabłka z czerwoną skórką, by nadać jej nieco więcej kolorytu.
Rzepę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Śmietanę wymieszać z majonezem dodać rzepę i jabłka.
Doprawić do smaku solą i cukrem.