Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rumsztyk to nic innego jak soczysty kotlet z mielonego lub siekanego mięsa, podawany najczęściej z podsmażoną cebulką, ziemniakami i surówką lub buraczkami. To danie jest znane w polskiej kuchni – największa popularnością cieszyło się w czasach PRL-u. Dziś powoli odchodzi w zapomnienie, ale my z przyjemnością odświeżymy ten przepis. To pomysł na danie, które na stałe może zagościć w Twoim menu. Sprawdź, jak je zrobić.
Rumsztyk - alternatywa dla kotletów mielonych
Chcesz szybko przygotować domowy obiad dla swoich bliskich? Rumsztyk to jedno z tych dań, które nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Wystarczy zaledwie kilka składników i niecałe pól godziny w kuchni. Zaczynamy od przygotowania – zmiel je lub posiekaj, a następnie dopraw i wyrób masę. Później uformuj z masy mięsnej kotlety. Na rozgrzanym oleju usmaż cebulkę, aż ta będzie miękka. Teraz czas na usmażenie kotletów po ok. 3-5 minut z każdej strony. Rumsztyk podawaj z rumianą cebulką, ugotowanymi ziemniakami, ulubioną surówką lub sałatką. Możesz też urozmaicić to danie sosami. Smacznego!
Mięso zmiel na grubych oczkach lub posiekaj nożem na drobne kawałki. Przełóż do miski. Dodaj jajko, bulion WINIARY, bułkę tartą oraz dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj 4 okrągłe i lekko spłaszczone kotlety. Kotlety dodatkowo możesz oprószyć mąką pszenną przed smażeniem.
Cebule pokrój w piórka, a następnie usmaż na patelni z odrobiną oleju. Smaż, aż cebula zmięknie i będzie rumiana.
Kotlety smaż na średnio rozgrzanej patelni po ok. 3-5 min z każdej strony, aż kotlety będą pięknie rumiane.
Kotlety serwuj ze smażoną cebulą i ulubionymi dodatkami.
Juby