Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Surówka z marchwi i chrzanu z jabłkami doskonale uzupełni każde danie mięsne lub rybne. Słodycz marchewki i jabłka, przełamana ostrym smakiem chrzanu i zmiękczona Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, wspaniale urozmaici każdy posiłek! Jej przygotowanie trwa dosłownie chwilę, a będzie stanowiła znakomity dodatek do niedzielnego obiadu.
Chrzan często pojawia się w polskiej kuchni jako dodatek do surówek, sałatek i sosów. Jest nazywany słowiańskim żeń-szeniem, co ma w sobie trochę prawdy. Zawiera on łagodną formę naturalnego antybiotyku, która zwalcza bakterie odpowiedzialne za katar, kaszel czy zapalenie układu moczowego. Jest on doskonały na trawienie, ponieważ pobudza wydzielanie soków żołądkowych- sprawdza się więc podczas obfitych obiadów i tłustych kolacji. Chrzan jest też dobrym remedium na ból - zwalczanie bólów stawowych i kostnych za pomocą okładów z chrzanu było znane już setki lat temu. Ciekawostką jest, że za charakterystyczny smak rośliny odpowiada synigryna - glikozyd siarkowy, który ulega rozpadowi do olejku gorczycznego. Chrzan to produkt tradycyjny, który jest używany w polskiej kuchni od wieków. Bardzo popularne są sałatki i surówki, a także sosy.
Przystępując do przygotowania pysznego dodatku, jakim jest surówka z marchwi, chrzanu i jabłka, musimy położyć na blat tarkę, miskę, nożyk oraz zagospodarować sobie maksymalnie 30 minut wolnego czasu. Najpierw musimy obrać marchewkę (pamiętajmy wpierw o jej umyciu!), a następnie zetrzeć na tarce. To samo czynimy z jabłkami- myjemy, obieramy i trzemy. Przydatną wskazówką jest to, że żeby jabłka nie ściemniały, możemy skropić je z sokiem z cytryny- obecny tam kwasek cytrynowy zapobiegnie utlenianiu i zmianie koloru owoców. Przepis na surówkę z marchwi i chrzanu nie byłby dobry bez odrobiny majonezu. Łączymy go z chrzanem, doprawiamy solą, a następnie łączymy z resztą składników. Tylko tyle wystarczy, aby otrzymać pyszny dodatek obiadowy. Będzie on wspaniały do ziemniaczków i kotleta schabowego lub do frytek i fileta z dorsza. Jest to surówka uniwersalna, pasująca do wielu dań.
Często wiemy, jakie danie główne zrobić na obiad, jednak zazwyczaj mamy problem z dodatkami. Sosy i sałatki to rzeczy, które potrafią urozmaicić posiłek, wzbogacić jego smak, a także połączyć wszystko w jedną całość. Surówka z marchwi, jabłka i chrzanu sprawdza się fenomenalnie w tej roli. Dzięki niej w naszym daniu znajdą się jakże potrzebne witaminy i minerały, a dodatkowo zyskamy ciekawy smak, który ubogaci nasz rodzinny obiad. Jest to wspaniały pomysł na dodatek do posiłku. Smacznego!
Marchewkę dokładnie umyj i obierz, następnie zetrzyj ją na tarce jarzynowej o małych oczkach.
Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń z nich pestki i ogonki a następnie zetrzyj je na takich samych oczkach co marchewkę.
Jabłka, żeby nie ściemniały, skrop niewielką ilością soku z cytryny.
Chrzan połącz z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i dopraw solą do smaku.
Do miseczki wsyp wszystkie składniki sałatki, połącz je z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i chrzanem.
Podawaj do obiadu bezpośrednio po przyrządzeniu.
Anna