Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym to sposób na indyka w nowej odsłonie. Danie jest niezwykle aromatyczne, bo kawałki mięsa dusimy w towarzystwie podsmażanego na maśle pora, suszonych pomidorów, śmietany i przypraw. Zobacz nasz przepis na pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym!
Gotowanie zacznij od oczyszczenia i pokrojenia drobno pora. Podsmaż go przez chwilę na rozgrzanym maśle, a kiedy się zeszkli, dodaj zioła prowansalskie, sprasowany czosnek, sól i pieprz. Wlej wodę z dodatkiem sosu pieczeniowego WINIARY, zredukuj ogień i duś bez przykrycia, mieszając często.
Umyj i osusz papierowymi ręcznikami pierś z indyka. Pokrój ją w porcje, posól lekko i dodaj do pora. Smaż do ścięcia mięsa, dodaj do porów i duś – tym razem pod przykryciem – przez kwadrans. Po zdjęciu z ognia dodaj śmietanę, zagęszczając w ten sposób sos. Jeśli okaże się za gęsty, dodaj trochę wody. Skosztuj, by przekonać się, czy pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym potrzebuje więcej soli. Jeśli nie – potrawa gotowa!
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem i świeżym pomidorem.
Pora dokładnie oczyścić, drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić por, chwilę podsmażać.
Do zeszklonego pora dodać zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu (i ewentualnie gałki muszkatołowej). Wlać 300 ml zimnej wody wymieszanej z sosem pieczeniowym WINIARY. Dusić na małym ogniu bez przykrycia kilka minut, co chwilę mieszając. Odstawić sos na bok.
Mięso podzielić na porcje po ok. 1-1,5 cm grubości, lekko posolić i popieprzyć dla smaku. Smażyć z jednej i drugiej strony, aż się lekko zarumieni, po ok. 2 min z każdej. Dodać sos, zagotować razem i następnie dusić dalej jeszcze przez 3 min.
Na koniec po zdjęciu z ognia dodać śmietanę.
Tomasz