Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto murzynek to polski deser o długiej historii. Jego pochodzenie sięga XVIII wieku, kiedy to w Polsce popularne były wypieki z dodatkiem miodu. To wilgotne, bardzo aromatyczne i bardzo łatwe do przygotowania ciasto, z którym bez problemu poradzą sobie nawet początkujący adepci wypieków.
Murzynek gotowany to ciasto, które daje nam wręcz nieograniczone pole do słodkich eksperymentów, ponieważ możemy go modyfikować na wiele sposobów. Możemy dodać do niego owoce, bakalie lub orzechy, by nadać mu dodatkowego smaku i aromatu. Polewą nie musi być tylko czekolada gorzka, ponieważ równie dobrze sprawdzi się czekolada mleczna lub biała. To deser, który z pewnością zasmakuje każdemu, bez względu na wiek czy preferencje kulinarne i jest idealnym ciastem na każdą okazję. Jego unikalny smak i prostota przygotowania przyciągają zarówno początkujących, jak i doświadczonych cukierników. Warto spróbować przygotować to ciasto samodzielnie i cieszyć się jego pysznym smakiem.
Ile gospodyń domowych, tyle przepisów na ciasto z dodatkiem kakao, jednak murzynek jest chyba jednym z najczęściej pojawiających się przepisów. I nie ma się co dziwić, gdyż jest świetny w smaku, robi się go bardzo łatwo i nie potrzeba do niego skomplikowanych składników. Poniżej przedstawiamy przepis na murzynek gotowany, który jest naprawdę łatwy i szybki w wykonaniu. Takie kakaowe ciasto wyśmienicie smakuje polane polewą z gorzkiej czekolady i podane z łyżką kwaskowatej konfitury z wiśni, ale możliwości jego modyfikacji i sposobów podawania jest dużo więcej.
Jak zrobić murzynka?
W pierwszym etapie rozpuszczamy masło, a gdy będzie płynne dodajemy cukier i kakao, całość ciągle mieszając, tak aby nie doszło do powstania grudek. Po dokładnym wymieszaniu wszystkiego odstawiamy do wystudzenia i przechodzimy do kolejnego etapu, w którym oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka wraz z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy do wystudzonej masy kakaowej, cały czas ją miksując. Po dokładnym zmiksowaniu możemy już dodać pianę z białek i całość delikatnie wymieszać. W międzyczasie możemy już rozgrzewać piekarnik do temperatury 180 stopni. Przygotowaną masę przekładamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, gdzie pieczemy murzynka około 45 min. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz i w zależności od upodobań możemy przykładowo polać murzynka polewą z gorzkiej czekolady i posypać wiórkami.
Murzynek gotowany w wersji wegańskiej
Ciasto murzynek można bez problemu przygotować w wersji wegańskiej, zastępując jajka bananem (1/2 banana = 1 jajko M), przecierem lub musem jabłkowym (ok. 70 g = 1 jajko M). Tak przygotowany deser nadal będzie pyszny i aromatyczny.
Masło rozpuść w rondelku. Kiedy będzie płynne dodaj cukier oraz kakao. Podgrzewaj mieszając do połączenia składników. Odstaw do przestudzenia.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli.
Do przestudzonej masy kakaowej dodaj żółtka, cały czas miksując masę. Na końcu stopniowo dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy WINIARY.
Masę połącz delikatnie z ubitymi białkami.
Foremkę na ciasto (ok. 26/26cm) wysmaruj tłuszczem i przełóż do niej masę czekoladową.
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 45 min.
Podawaj z polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem. Murzynek świetnie sprawdzi się z dobrą konfiturą owocową i szklanką mleka. Do ciasta można dodać również odrobinę cynamonu, dzięki czemu nabierze zupełnie innego charakteru.
Ulana