Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kremowa zupa dyniowa z mlekiem smakuje doskonale zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jest aromatyczna i rozgrzewająca, a dodatkowo świetnie wpisuje się w jesienny klimat. Chociaż sezon na dynie rozpoczyna się dopiero w październiku, krem z dyni można gotować przez cały rok, również z warzyw mrożonych. Jak przygotować kremową zupę w wydaniu lekko słodkim, a przy tym wytrawnym?
Jak ugotować krem z dyni z mlekiem?
Dynia nadaje się zarówno do zup na słono, jak i do zup na słodko. Gotowana w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej stanowi idealną bazę dla kremów pikantnych i rozgrzewających. Świetnie smakuje również na słodko, gotowana w wodzie i mleku z dodatkiem cukru. Ten przepis stanowi połączenie dyni wytrawnej ze słodkim akcentem mleka i śmietanki. Aby przygotować krem z dyni na mleku, należy rozpuścić w wodzie kostkę rosołową, a następnie wymieszać ją z mlekiem i ugotować dynię w takiej mieszance składników do miękkości. Po delikatnym przestudzeniu warzywo wystarczy zblendować, a potem dodać do zupy słodką śmietankę i przyprawy - pieprz oraz gałkę muszkatołową. W takim wydaniu krem z dyni z mlekiem jest jednocześnie łagodny i rozgrzewający, a zatem odpowiedni do zaserwowania również najmłodszym.
Z czym podawać krem z dyni z mlekiem?
Zupa krem z dyni z mlekiem to prosty i sprawdzony przepis na codzienny obiad, ale bez obaw można zaserwować ją również gościom podczas przyjęcia czy rodzinnego spotkania. Co ważne, mleko w przepisie nie musi być mlekiem krowim. Wolno jest zastąpić je mlekiem roślinnym, najlepiej kokosowym, które dobrze sprawdza się w zupach o orientalnym ostro-słodkim smaku. Dzięki temu krem z dyni będzie odpowiednią pozycją w menu wegetariańskim. Do lekko słodkiej i rozgrzewającej zupy z dyni najlepiej pasować będzie groszek ptysiowy, który początkowo jest chrupiący, a później namięka i staje się przyjemnie gąbczasty. Do kremu z dyni w takim wydaniu będzie pasował również drobny makaron, który sprawi, że posiłek stanie się bardziej pożywny, a zupa sama się zagęści.
Chociaż prezentowany przepis na zupę dyniową z mlekiem gwarantuje doskonałe podbicie smaku tego wyjątkowego warzywa, to warto wiedzieć, że recepturę można również łatwo zmodyfikować, uzyskując bardziej delikatny, słodszy smak kremu. Pomijając dodatek pieprzu i gałki muszkatołowej oraz dodając do gotowanej dyni odrobinę cukru wanilinowego WINIARY, da się uzyskać słodko pachnącą zupę mleczną z ukrytym warzywem - pomysł ten z pewnością powinni wypróbować rodzice małych niejadków. Słodki krem z dyni z mlekiem podajemy z zacierką lub z makaronem.
Kostki bulionowe rozpuść w 0,5 l wody.
Dynię pokrój w kostkę.
Gotuj dynię w bulionie i mleku z cukrem przez około 15-20 minut.
Zmiksuj, dodaj śmietanę. Dopraw gałką i pieprzem.
Podawaj z groszkiem ptysiowym.
Dorota