Polska kuchnia kocha kapustę - białą, czerwoną, pekińską. Powstają z nich rozmaite potrawy, w tym wyśmienite surówki. Ten przepis na sałatkę z białej kapusty jest jednym z najprostszych przepisów na przystawkę na kolację — ale jest również idealny jako dodatek do obiadu. Surówka z kapusty z majonezem WINIARY, posiekaną świeżą pietruszką, cukrem (opcjonalnie) i warzywami, tworzy idealnie aromatyczną kompozycję najlepiej z daniami mięsnymi — nie zapomnij doprawić pieprzem i czosnkiem.
Skąd pochodzi nazwa - surówka colesław? Jest to pochodna niderlandzkiego słowa koolsla, które jest skrótem od koolsalade. Jej historia narodziła się na początku XVIII wieku. Wtedy surówka zawierała surową, szatkowaną kapustę oraz sos z masła, octu i oleju. Dzisiaj wersje tego dodatku są różne- niektórzy dodają jabłko, inni żurawinę, a jeszcze inni ananasa. Kapusta biała to bogactwo witaminy C, K oraz witamin z grupy B. Stanowi doskonałe źródło kwasu foliowego, który jest ważny w procesach krwiotwórczych. Jest on niezwykle ważny dla kobiet w ciąży. Kapusta to warzywo uniwersalne i lekkostrawne, które pasuje do wielu diet. Można z niej przygotować mnogość dań, na przykład zupy czy surówki.
Pół godziny- tyle zajmie nam przygotowanie dodatku, jakim jest surówka z białej kapusty colesław. Najpierw musimy stworzyć bazę, czyli poszatkować kapustę. Jak to zrobić? Zdejmujemy pierwsze liście warzywa, a główkę dzielimy na pół. Jedną połówkę szatkujemy drobno, a głąba wyrzucamy. Kiedy chcemy zaoszczędzić czas i pracę, możemy użyć maszynki do mielenia, zamiast korzystać z noża. Następnie umytą marchew obieramy i ścieramy na tarce. Potem kroimy natkę pietruszki i cebulę. Kapustę należy skropić octem i wymieszać z całą resztą. Teraz przychodzi czas na doprawianie- dodajemy sól, pieprz, cukier i mieszamy wszystko razem z Majonezem Dekoracyjnym Winiary. To idealne zwieńczenie przygotowywania surówki, które połączy wszystko w jedną, pyszną całość. Surówka colesław może iść do lodówki na kilka godzin, aby przeszła smakiem i stała się jeszcze lepsza i bardziej aromatyczna.
Ze względu na prostotę dania, jakim jest surówka colesław, przepisy są krótkie i szybkie do wykonania. Nie przysporzą one żadnych trudności, a kulinarnemu nowicjuszowi na pewno sprawią radość z gotowania. Colesław jest idealnym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Niektórzy mówią, że jest to najlepsza surówka świata. Jest delikatna, błyskawiczna w przygotowaniu i składa się zaledwie z kilku składników. Jeśli chcesz urozmaicić swoje danie obiadowe, to bez wahania sięgaj po ten przepis. Smacznego!
Renata