Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Całego karpia opraw i pokrój na dzwonki. Osusz i dopraw Ziarenkami Smaku Winiary i sokiem z cytryny. Zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
Rozpuść Bulion warzywny WINIARY w 0,5l gorącej wody.
Do płaskiego naczynia wlej bulion warzywny, dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki, jałowiec, tymianek, liść laurowy i piwo.
Gotuj 20 minut, po czym dodaj starty piernik i gotuj przez kolejne 5 minut.
Przetrzyj sos przez sito, a następnie dopraw octem winnym i cukrem, dodaj rodzynki. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak.
Do gorącego sosu dodaj pokrojonego w dzwonki karpia i gotuj na małym ogniu.
Kiedy ryba będzie już miękka, wyjmij ją ostrożnie. Podawaj na półmisku i polej sosem.