Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj. Natnij z jednej strony „na krzyż” do połowy grubości ziemniaka.
Posmaruj od strony nacięcia masłem i posyp solą.
Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez godzinę, aż ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec pieczenia ziemniaków dołóż plastry boczku rozłożone płasko na papierze do pieczenia. Piecz tak długo, aż boczek zrobi się chrupiący i rumiany (około 5–10 minut).
W misce rozgnieć widelcem awokado z odrobiną soku z limonki.
Dodaj serek i wymieszaj.
Czosnek drobno posiekaj, a szalotkę, paprykę i pomidor pokrój w kostkę.
Połącz z pozostałymi składnikami. Na koniec dopraw całość solą, pieprzem oraz kilkoma dodatkowymi kroplami soku z limonki.
SurowyZiemniak