Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na zupę pieczarkową z makaronem przyda się wtedy, gdy do sezonu na świeże grzyby jeszcze daleko. Mało kto wie, że pieczarki, podobnie jak warzywa, są źródłem cennych składników odżywczych. Podstawą tego przepisu jest wywar z jarzyn połączony z warzywami podsmażonymi na patelni. Smak pieczarek podkreśli natomiast drobno posiekany ząbek czosnku i świeża natka pietruszki.
Zupa pieczarkowa z makaronem to jedna z możliwości. Równie dobrze możesz ją podać z ziemniakami. Wobec tego jak zrobić zupę pieczarkową? Zacznij od przygotowania 1 litra wywaru z jarzyn i zagotuj go. Następnie oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki. Cebulę podziel na 4 części i pokrój w paski, a czosnek w plasterki. Cebulę i pieczarki podsmaż na maśle.
Połącz pieczarki z wywarem jarzynowym, dodaj do nich czosnek i makaron. Gotuj całość przez około kwadrans na małym ogniu. W tym czasie zahartuj śmietanę, mieszając ją w kubku z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlej do garnka i zagotuj. Zupa pieczarkowa krem z makaronem najlepiej smakuje posypana świeżą natką pietruszki. Docenisz ją nie tylko za wielowymiarowy smak, ale też za to, że doskonale nadaje się na szybki i lekki, choć sycący obiad.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotuj 1 l wywaru z jarzyn z 3 łyżek bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj go.
Oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki.
Cebulę przekrój na 4 części i pokrój w paseczki, a czosnek w plasterki. Cebulę z pieczarkami podsmaż na maśle.
Zawartość patelni połącz z wywarem z jarzyn. Do wywaru dodaj czosnek i makaron.
Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Zahartuj śmietanę – rozmieszaj ją w kubku lub miseczce z paroma łyżkami gorącego wywaru, dodaj do zupy. Zagotuj.
Wyłącz ogień i dodaj natkę pietruszki. Całość dopraw pieprzem.
Paulina