Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sprawdź nasz przepis na czerwoną kapustę zasmażaną ! Ten smaczny i uniwersalny dodatek pozwoli ci wzbogacić wiele obiadowych dań. Jest też skarbnicą cennych witamin i mikroelementów.
Jak przygotować czerwoną kapustę zasmażaną ? To nic trudnego, choć wymaga nieco pracy. Zacznij od poszatkowania czerwonej kapusty. Z kilogramowej główki wyjdzie około sześciu porcji. Kiedy już całość poszatkujesz, włóż ją do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odcedź i ponownie zalej wrzątkiem – tym razem do połowy wysokości kapusty.
Dodaj do garnka sól, cukier oraz jedno starte jabłko. Gotuj całość do momentu, w którym kapusta będzie miękka. Następnie dodaj łyżkę octu (lub soku z cytryny) i gotuj jeszcze 5 minut.
W osobnym rondlu na łyżce smalcu zeszklij pociętą w drobną kostkę cebulę. Dodaj 2 łyżki mąki, tworząc zasmażkę. Mieszaj intensywnie, by mąka się nie przypaliła. Dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i dopraw pieprzem. Całość gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. I gotowe!
Kapusta czerwona zasmażana idealnie sprawdzi się do obiadu. Będzie doskonale pasować na przykład do pieczonej kaczki, mięsnych roladek czy klusek śląskich. Sprawdzi się również w towarzystwie mniej tradycyjnych potraw.
Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut.
Odcedź i zalej taką ilością gorącej wody, aby połowa kapusty znalazła się nad jej powierzchnią.
Dodaj sól, cukier i starte jabłko. Gotuj do odpowiedniej miękkości. 5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet (lub sok z cytryny).
Smalec rozpuść w rondelku, dodaj pokrojoną bardzo drobno cebulę i zeszklij.
Wsyp mąkę, zrób zasmażkę, a następnie wlej do kapusty. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.
Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu.
Podawaj do kaczki pieczonej lub rolad z kluskami śląskimi.
Kasia