Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do wysokiego garnka wkładamy obrane i umyte warzywa, boczek, wlewamy namoczony groch wraz z wodą, w której się moczył. Dolewamy wody i stawiamy na maleńkim ogniu.
Przez trzy godziny pozwalamy się grochówce powoli gotować tak, żeby czasem wyskakiwał bąbel powietrza, ale żeby nie bulgotało. Nie mieszamy, nie przykrywamy.
Po trzech godzinach łowimy warzywa i boczek, solimy, ewentualnie dodajemy trochę magii oraz słuszną porcję majeranku i 3-4 ząbków czosnku.
Pozwalamy się zagotować zupie i podajemy z grzankami, z ziemniakami lub po prostu ze świeżym pieczywem i masłem.
Załamany Bolek