Dorsz bałtycki to gatunek słonowodnej ryby występującej w Bałtyku. Uważany jest wręcz za króla tych wód. Ta drapieżna ryba potrafił osiągnąć nawet 1,5 metra długości, ale dziś rzadko już zdarzają się tak duże egzemplarze. Dorsze mają wydłużone, owalne w przekroju poprzecznym ciało. Ich głowa jest duża, szeroka, wręcz nieproporcjonalna do wielkości ciała. Pysk o charakterystycznym, zaostrzonym kształcie. W paszczy, jak na drapieżnika przystało, solidne uzębienie, zdecydowanie podkreślające drapieżny charakter ryby. Dorsz ma niezwykle smaczne, delikatne w smaku mięso. Ma ono lekko kremowy kolor, jest jędrne i zwarte. W wyniku obróbki termicznej dzieli się na charakterystyczne płatki. Ta wyjątkowo apetyczna ryba ma wielu miłośników. Można z niej przyrządzać rozmaite rybne dania, ale najsmaczniejszy jest dorsz smażony w panierce.
Dorsz to gatunek ryby, który występuje nie tylko w Bałtyku. Jego odmiany znaleźć można w Oceanie Atlantyckim, a także w Pacyfiku. Dania z niego przyrządzane serwowane są niemal w każdym zakątku świata. Dorsz to między innymi główny składnik angielskiego dania fish&chips, a w Portugalii - gwiazda wigilijnego stołu. W Polsce także przygotowuje się go na wiele sposobów. Dziś rybę tę przyrządzamy prosto, bo jak twierdzą niektórzy, tak właśnie smakuje najlepiej. Osuszone kawałki dorsza bałtyckiego posypujemy przyprawą z WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą. Po zamoczeniu dorsza w jajku i mące rybę smażymy na rozgrzanej patelni. Smażony dorsz bałtycki świetnie komponuje się z dodatkiem ziemniaków lub świeżego pieczywa.
Aby dorsz smażony smakował wyśmienicie, potrzebna będzie świeża, wypatroszona ryba. Należy ją dokładnie umyć, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Tak przygotowaną rybę przyprawiamy. Najlepiej do tego celu nadaje się WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą. Delikatnie podkreśli ona smak dorsza i sprawi, że będzie on wyjątkowo smaczny. Rybę lekko oprószamy też pieprzem. Doda on nieco ostrości potrawie. Niezastąpionym dodatkiem będzie też sok z cytryny, którym należy skropić rybę. Tak przygotowanego dorsza moczymy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w mące. Ryba najlepiej smakuje smażona na głębokim oleju. Należy go więc rozgrzać na patelni, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę ułożyć w nim ryby. Dorsza smażymy przez kilka minut wpierw z jednej, a następnie z drugiej strony. Kiedy panierka będzie apetycznie rumiana, wyjmujemy rybę i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Rob