Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do garnka przekładam pierś z kurczaka, dodaję obraną marchewkę, obranego selera i obrany por, sól, dwa litry wody.
Gotuję na wolnym ogniu około 30 minut.
W drugim garnku gotuję wodę, wrzucam groszek i gotuję go około dwie minuty. Do wody dodałam sól i cukier. W tej samej wodzie gotuję brokuł dwie minuty.
Żelatynę namaczam w 1/2 szklance wody. Marchew, pierś z kurczaka wyjmuję z wywaru, pozostałe warzywa też. Odlewam półtorej litra i rozpuszczam w nim żelatynę.
Jajka gotuję na twardo.
Z marchewki wycinam serca za pomocą foremki. Formę o wymiarach 24 cm na 11 wykładam folią, na spodzie układam plasterki marchewki, wysypuję groszek i zalewam odrobiną bulionu.
Wstawiam do lodówki do stężenia.
Na groszek wykładam kukurydzę, układam jajka, marchewkę serca, natkę pokrojoną i wylewam bulion. Wstawiam do lodówki na 10 minut.
Pierś z kurczaka kroję na plastry. Majonez, śmietanę mieszam, dodaję żelatynę rozpuszczoną. Pierś układam na jajkach, wylewam masę majonezową i wstawiam do lodówki.
Na końcu układam ugotowany brokuł i zalewam bulionem.
Wstawiam na noc do stężenia.
Dekoruję galaretkę majonezem, serwuję również z majonezem.
Mariusz