Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Potrawy z białego sera i ziemniaków to dania dwa w jednym, do podania których potrzebujemy już tylko ulubionych warzyw. Kotleciki z białym serem i gotowanymi ziemniakami mogą stanowić ciekawą propozycję obiadową nie tylko w menu wegetarian. Najlepiej smakować będą z dodatkiem sosu, który nadaje im charakter. Kotlety z sera białego i ziemniaków są miękkie i delikatne, a dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu. Warto włączyć je do jadłospisu jako jedną z ciekawszych bezmięsnych pozycji na codzienny obiad.
Jak przygotować kotlety z sera białego i ziemniaków?
Najlepiej znane potrawy z białego sera i ziemniaków to pierogi i tak zwane kopytka z serem. Przepisy na te dania znane są większości gospodyń, ponieważ posiłki z ziemniaków i sera lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Przepis na kotlety z ziemniaków i białego sera to nieco nowsza propozycja, idealna na piątkowy obiad. Do przygotowania takiego posiłku potrzebujemy tylko kilku składników. Możemy też wykorzystać to, co zostało nam z poprzedniego dnia, czyli wczorajsze ziemniaki z obiadu. Warto pamiętać, że o ile świeżo ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki łatwo przeciska się przez praskę, tak już w przypadku ziemniaków dobrze wystudzonych konieczne będzie sięgnięcie po maszynkę do mielenia. Do kotletów zmielić należy także biały twaróg, dlatego oba składniki można przepuścić przez maszynkę jeden po drugim. Do masy na kotlety potrzebujemy już jedynie przysmażonej na oleju cebulki, jajek i mąki. Przed formowaniem kotletów składniki należy jeszcze przyprawić - solą i pieprzem. Kotlety z sera białego i ziemniaków panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Z czym podawać kotlety z białego sera i ziemniaków?
Kotlety z białego sera i ziemniaków doskonale sprawdzają się w roli prostego, szybkiego w przygotowaniu obiadu, zwłaszcza w dni postne czy na co dzień w diecie wegetariańskiej. Ponieważ mają bardzo delikatny smak, warto serwować je z dodatkiem sosu, który nadaje potrawie charakter. Nasz przepis na kotlety z ziemniaków i białego sera przewiduje podanie kotlecików z sosem pomidorowym lub grzybowym. Polane takim sosem kotleciki najlepiej smakują w towarzystwie surówki lub gotowanych jarzyn.
Prezentowana receptura jest recepturą podstawową na najprostsze kotlety z białego sera, dlatego warto pamiętać, że można swobodnie wykorzystać ją jako bazę do bardziej skomplikowanych przepisów. Do masy na kotlety warto dodać ulubione zioła czy takie dodatki jak suszone pomidory lub skwarki z boczku. Dzięki temu można będzie zrezygnować z przygotowania sosu.
Ser przepuszczamy przez maszynkę razem z ugotowanymi ziemniakami.
Ubijamy pianę z białek na sztywno.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu na złoty kolor i mieszamy z masą serowo-ziemniaczaną, dodajemy żółtka, mąkę oraz pianę z białek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Z masy toczymy gruby wałek i kroimy go na równe krążki, formujemy z nich kotlety, które obtaczamy w tartej bułce, a następnie smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym z dodatkiem gotowanych jarzyn lub surówką.
Zebata