Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz wegetariańskie dania i szukasz nowych przepisów, które urozmaicą Twoje codzienne menu? Mamy coś pysznego w sam raz dla Ciebie. Kotlety z buraków i płatków owsianych z orzechami to pomysł na szybki i niedrogi obiad, który możesz przygotować z upieczonych lub ugotowanych wcześniej buraczków. Do tego ulubione sałatka i ziemniaki. To przepis na pyszny obiad dla Ciebie i Twoich bliskich.
Prosty, szybki i tani obiad bez mięsa
Przygotowanie wegetariańskich posiłków nie jest skomplikowane, zwłaszcza z naszymi przepisami. Wystarczy zaledwie kilka składników i już po kilkunastu minutach masz gotowy pożywny i smaczny posiłek. Do przygotowania naszych kotlecików potrzebne będą ugotowane lub upieczone buraki, płatki owsiane, podsmażona cebulka i czosnek oraz posiekane orzechy, które będą przyjemnie chrupać przy każdym kęsie. A do tego bulion warzywny WINIARY i bułka tarta. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i formować kotleciki. Teraz zostaje tylko usmażenie, które zajmuje niewiele czasu – wystarczą ok. 2 minut z każdej strony.
Tak przygotowane kotleciki możesz podać z ulubioną surówką, sosem tatarskim WINIARY oraz ziemniakami, np. w postaci puree. Smacznego!
Buraki zetrzyj na tarce. Dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj, lekko rozgniatając. Cebulę pokrój drobno i usmaż na oleju, aż zmięknie i zrobi się rumiana. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek.
Orzechy posiekaj drobno i dodaj do buraków razem z cebulą i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj bulion WINIARY, pieprz i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj kotlety i smaż je na rozgrzanym tłuszczu po ok. 2 min z każdej strony.
Podawaj z sosem tatarskim WINIARY i sałatą.
Ewa