Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
W osobnej misce utrzeć miękkie masło z cukrem oraz cukrem waniliowym, następnie dodać żółtka jaj i dalej ucierać.
Dodać majonez, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy oraz ocet (wódkę).<br/>Dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz tortową i ponownie zmiksować.
Połączyć ubite białka jaj z masą ale już nie mikserem tylko delikatnie wymieszać łopatką.
Nasmarować formę do babki tłuszczem. Można użyć specjalnej formy do babki gotowanej z pokrywką lub zwykłej formy do pieczenia, lecz wtedy należy zabezpieczyć blaszkę od góry (po przelaniu ciasta) folią aluminiową.
Do głębokiego garnka, szerszego niż nasza blaszka, należy wlać wodę do wysokości ok 1/2 blaszki i zagotować ją. Włożyć do garnka z wodą blaszkę z ciastem, ustawić gaz na minimalny i gotować babkę w kąpieli wodnej przez ok. 80 minut na małym ogniu, z zakrytą lub delikatnie uchyloną (w zależności od garnka) pokrywką. Po tym czasie babkę od razu wyjąć z foremki, żeby mogła odparować.
Po przestygnięciu zrobić lukier z cukru pudru i wyciśniętego soku z cytryny w takiej ilości, żeby lukier miał dosyć gęstą konsystencję. Polać nim babkę i posypać kolorową posypką.
Mariola