Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki i marchewki oskrobać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki w plasterki.
Kalarepę, cukinię i jarmuż umyć. Kalarepę obrać, odłożyć na bok liście, bulwę pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w plasterki.
Na dnie dużego garnka rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić ziemniaki, marchewki, wędzoną paprykę i majeranek. Podsmażyć.
Następnie do garnka dodać pokrojoną kalarepę i cukinię.
Wszystko zalać wodą - do przykrycia warzyw i gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut - aż warzywa zmiękną.
W międzyczasie pokroić liście kalarepy i jarmużu. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki masła, podsmażyć na nim liście przez kilka minut, doprawiając gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
W 400 ml zimnej wody rozmieszać opakowanie Zupy Jarzynowej Nasza Spacjalność WINIARY, dolać do garnka z zupą. Całość zmiksować na gładki krem, dolewając wody, jeśli zupa będzie zbyt gęsta. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z podsmażonymi liśćmi kalarepy i jarmużu.