Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pieczeń rzymska z jajkiem to doskonałe danie świąteczne, idealne na wielkanocny obiad. Może być podane z ziemniakami i czerwonymi buraczkami, dodatkowo można też podać sos grzybowy lub pieczarkowy. Oprócz tego, możemy przygotować ją na śniadanie i kolację. Wypróbuj koniecznie przepis na smakowitą, łatwą, a do tego soczystą pieczeń rzymską z jajkiem.
Więcej porad na temat robienia pieczeni wielkanocnej znajdziesz wśród naszych artykułów poradnikowych.
Pieczeń rzymska z jajkiem - historia
Pierwszy przepis na pieczeń rzymską został sporządzony w Rzymie już w V wieku. Jednak wyglądała ona wtedy zupełnie inaczej. Składała się z siekanego mięsa, przyprawy, orzeszków sosnowych oraz chleba uprzednio namoczonego w winie. Jej kształt przypominał bardziej kotleta niż to, co znamy teraz pod nazwą "pieczeń rzymska". Przez lata przepis był modyfikowany. Do mięsa dodawano owoce czy orzechy.
Dopiero w XVIII wieku powstała pieczeń, która swoim wyglądem bardziej przypomina współczesny posiłek. Co ciekawe, pierwszy "bochenek" z mięsa przygotowano w Ameryce! Jednak nazwa już z nią została i każdy z nas wie, o której potrawie mowa.
Od czasu, gdy wynaleziono maszynkę do mielenia mięsa, powstało jeszcze więcej pomysłów na pieczeń. W końcu i w naszym kraju doczekaliśmy się pieczeni rzymskiej z jajkiem.
Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc i nie tylko
Wśród dań wielkanocnych na wielu stołach gości pieczeń rzymska z jajkiem. Jednak jest to potrawa na tyle uniwersalna, że można ją przygotowywać przez cały rok. Możemy zjeść ją do obiadu, chociażby polaną sosem i podaną z ziemniakami i sałatką. Sprawdzi się także na śniadanie czy kolację jako dodatek do kanapek. Przygotowanie pieczeni rzymskiej z jajkiem nie jest trudne.
Suchą bułkę należy namoczyć w wodzie, a następnie odcisnąć i rozdrobnić. Dodajemy ją do mięsa i dorzucamy startą cebulę, jajko, natkę pietruszki oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. W międzyczasie pozostałe jaja gotujemy na twardo.
Jak ukształtować roladę z mięsa? Wystarczy przełożyć ją na folię spożywczą, a następnie przykryć i lekko rozwałkować. Możemy pomóc sobie dłońmi, by mięso ułożyło się w prostokąt. Układamy na niej jajka i zawijamy. Następnie obtaczamy w bułce tartej i pieczemy przez 45 minut. Gotowe danie możemy pokroić w plastry lub większe kawałki w zależności od tego, do jakiego posiłku chcemy ją podać. Cieńsze plastry będą idealne do kanapek, a większe kawałki sprawdzą się fajnie do obiadu. Nie czekaj do Wielkanocy i przygotuj pieczeń rzymską już dziś. Smacznego!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Suchą bułkę pszenną, np. kajzerkę, namocz w wodzie, odciśnij i zmiel. Jeśli będzie mocno namoczona, to nie trzeba jej mielić - wystarczy rozdrobnić w palcach.
Mięso włóż do miski. Dodaj do niego: zmieloną bułkę, startą na tarce cebulę, 1 surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszaj wszystkie składniki.
Przypraw masę solą i pieprzem do smaku i wyrób, aby była jednolita.
Pozostałe jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu obierz i obetnij końcówki.
Masę mięsną przełóż na deskę wyłożoną folią spożywczą. Przykryj drugim kawałkiem folii i delikatnie rozwałkuj, formując prostokąt.
Zdejmij folię z wierzchu. Wzdłuż jednego boku prostokąta, kilka centymetrów od brzegu, ułóż w rzędzie jajka.
Zwiń mięso z jajkami w roladę, powoli odciągając folię, aby nie dostała się do środka. Zdejmij całą folię, zlep dokładnie końcówki rolady, a następnie obtocz ją w bułce tartej.
Przełóż roladę do lekko natłuszczonej olejem formy do pieczenia - miejscem zlepienia do dołu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 minut. Od czasu do czasu polej wierzch pieczeni wytopionym tłuszczem.
Gotową pieczeń pokrój w plastry. Podawaj z dodatkiem Sosu tatarskiego WINIARY.