Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Ciasto: Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i jajko. Zagnieć do powstania gładkiego ciasta. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 minut.
Następnie rozwałkuj ciasto podsypując je mąką i wyłóż nim formę do tarty lub do kilku tartaletek wysmarowanych masłem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 190°C. Wyłóż na ciasto dżem wiśniowy.
Krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i łyżką mąki. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem (100 g).
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę).
Krem odstaw do przestygnięcia i wyłóż na ciasto jeszcze ciepły. Wcześniej ciasto przełóż dżemem.
Udekoruj startą czekoladą.