Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmij, wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzej łyżkę masła i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek (nie przypal!).
Następnie dodaj kaszę, podsmaż chwilę i wlej sok albo cydr. Mieszaj, aż kasza wchłonie płyn.
Dodaj buraki. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
Przygotuj bulion – we wrzątku rozpuść 2 kostki Bulionu warzywnego WINIARY.
Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Po kilku chochlach możesz dodać też starte na tarce jabłko (doda przyjemnej kwasowości). Gotuj do momentu, aż kasza będzie miękka, ale jednak ciągle al dente (musi być trochę twarda w środku).
Na sam koniec dodaj jeszcze łyżkę masła (nada kremowości), natkę pietruszki, tymianek i dopraw do smaku. Wymieszaj.
Pęczotto podawaj z kozim serem albo białym twarożkiem.
Monika