Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miksera wsyp mąkę, sól i 3/4 ilości wody. Włącz mikser na średnie obroty, gdy ciasto będzie zbyt twarde dolej odrobinę wody.
Następnie do wyrobionego ciasta dolej olej i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek miksera.
Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 30 min aby odpoczęło.
NADZIENIE: Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Rozpuść na głębokiej patelni 50 g masła i dodaj jabłka. Smaż przez 5 min.
Następnie dodaj cynamon, rodzynki, orzechy, cukier, cukier wanilinowy, sok z jednej pomarańczy i tartą skórkę z dwóch. Zredukuj jak największą ilość płynu, ale nie rozgotuj jabłek.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy obsypanej mąką. Możesz użyć dłoni do rozciągania ciasta.
Ciasto posmaruj odrobiną rozpuszczonego masła i posyp bułką tartą w miejscu rozkładania nadzienia.
Ostudzone nadzienie wyłóż na rozwałkowane ciasto. Zawiń całość zamykając jabłka w cieście.
Posmaruj strudel roztrzepanym jajkiem z zewnątrz.
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 min.